ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

Информационен бюлетин № 5

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР ноември  2018 г.

Армиите на страните–членки на НАТО

САЩ

▪ В доклад на Националната комисия  по отбранителна стратегия на САЩ се констатира, че военната мощ на американската армия е намаляла  до опасна степен и следващ кофликт може да доведе до неприемливо високо ниво на загубите. Има риск, ако бъдат принудени да водят едновременно операцации на два и повече фронта. Препоръчват се повече високоточни ракети, стелт–изтребители, бомбардировачи  и подводници.

                                                           Източник: Вашингтон поуст, 15.11.2018

▪ Въпреки увеличения бюджет средствата за електронна борба са недостатъчни. След години на пренебрегване на тази област САЩ са изостанали в нея след Русия и Китай, твърди Пол Камински от Пентагона. Разходите за научноизследователска и развойна дейност възлизат на около 5 милиарда долара годишно, каза Бил Конли, директор на  EW Acquisitions, но най-добрата технология е безполезна, ако не се купи и не се реализира. Средствата за EW R & D изглежда ще намалеят под 5 млрд. долара след 2019 г.

Източник: https://breakingdefense.com/2018/11/electronic-warfare-funding-up-still-short-of-dsb-recommendation/, 28.11.2018 г.

 

▪ Републиканецът Адам Смит, вероятен председател на Комитета за въоръжените сили на Камарата, заяви, че трябва да  спре модернизацията на ядрените сили  и разработването на крилати ракети с ядрена бойна глава с морско, наземно и въздушно базиране. Страната не може да си позволи програмата за ядрена модернизация от 1.2 трилиона долара поради нарастващия национален дълг, съчетан с необходимостта от модернизиране на конвенционалните военни сили на страната. Той се надява Сенатът и Белия дом да подкрепят намаляването на ядрения арсенал. Неотдавнашният доклад на Комисията за стратегия за националната отбрана обаче, противоречи на това. Пентагонът "трябва да остане ангажиран с програмата за модернизация... особено за модернизиране на триадата от бомбардировачи, междуконтинентални балистични ракети и подводници."

Изтночник: https://breakingdefense.com/2018/11/not-so-fast-rep-smith-why-we-need-modernized-nuclear-weapons, 29.11.2018

САЩ–Турция

▪ Високопоставен източник във Вашингтон съобщи, че има възможност да бъдат наложени санкции на Анкара заради покупката  на системите С-400 от Русия. Американската администрация не била оптимист по този въпрос.  От гледна точка на интеграцията на тези оръжия със системите на НАТО, С-400 е "проблематичен". Развръщането на С-400 в области, където ще летят американските F-35 от пето поколение се оценява като"заплаха".

Източник: https://www.almasdarnews.com/article/us-may-impose-sanctions-against-turkey-over-s-400-threat-to-f-35/,  14. 11.2018

▪ Председателят на сенатската комисия за въоръжените сили на САЩ Джеймс Инхоф предупреди правителството на Турция, че трябва да избере между това да приеме доставките на руските зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф“ или да остане партньор в международната програма за изтребителите F-35.

Източник: Bloomberg , 29.11.2018 г.

Великобритания

▪ През последните три години британската армия изпитва криза с недостиг на 3000 войници. През първото тримесечие на тази година само 7% от необходимия брой военнослужещи бяха призовани за военна служба. Затова британското министерство на отбраната реши да отмени изискването за постоянно пребиваване в страната в продължение на пет години за гражданите на Общността на нациите, включваща Австралия, Индия и Канада. Кралският флот на Великобритания ще започне процедурата по изпращане на призовки в началото на следващата година.

                                                        Източник: The Times, 05.11.2018

▪ Великобритания изпрати своята противолодъчна ядрена подводница клас „Трафалгар” в Средиземно море. «Сега е необходимо да демонстрираме решителен отговор на присъствието на руския флот в източното Средиземноморие» обясниха от Кралския флот. Конкретна задача остава контрола във връзка с обстановката  в Сирия.

                                                       Източник: Daily Star, 15.11. 2018

Германия

▪ Във военния бюджет на Германия за 2019 г. са предвидени 43,2млрд евро. Това е рекордна сума. Критиците изтъкват, че се равнява на бюджетите за образование, изследователска дейност, здравеопазване и семейството взети заедно. Досега военният бюджет беше 1,24% от БВП, под средното за НАТО 1,45% и далеч под изискваните 2%. За въоръжение и техника отиват 14%, което също е под изискваните 20%. Затова има недостатъци в изправната техника и въоръжение.

▪   Министърът на отбраната на Германия Урзула фон дер Лейен поиска увеличаване с още 5000 души на планираните до 2025 г. 15 000 нови назначения в Бундесвепа. Численият състав на германската армия трябва да достигне 203 000, при сегашни 183 000. Досеганшните планове предвиждаха до 2024 г. увеличение с 15 000, т.е. до 198 000.

                                                        Източник: Билд ам Зонтаг, 25. 11. 2018  

Турция– Германия

▪ Турската партия на справедливостта и развитието очаква през 2019 г. рекордни нива в икономическото сътрудничество с Германия, предвид на разведряването на отношенията през последните месеци. Увеличаването ще е от 40 на 50 млрд долара /от 35 на 44 млрд евро/. Това ще се дължи на сътрудничеството на отбранителните промишлености на двете страни и производство за армиите и органите за сигурност, твърди заместник председателят на ПСР Девдет Йълмаз.

                                            Източник: Deutschen Presse-Agentur, 29.11.2018 г.

Европейска сигурност и отбрана

▪ Министрите на външните работи  и на отбраната на страните от ЕС одобриха 17 нови проекти по линия на сътрудничеството в областта на отбранителната индустрия. Проектът за европейски дрон ще оглави Германия. Съгласно решение от м.г. бе потвърдено командният център на ЕС за подготовка за мисии да е в състояние до 2020 г. да приеме и ръководи 1500 войници. Подкрепа от правителствата получи и създаването на Европейски отбранителен фонд за подпомагане на изследователската и развойна дейност. За периода 2021 – 2027 г. фондът ще разполага с 13 млрд евро.

▪ На срещата между френския и германския министри на отбраната на 19 11.2018 г. стана ясно, че до средата на 2019 г. се очаква германските фирми Рейнметал и КМВ и френската Некстер да представят проект за изселдователска и развойна дейност по създаване на танк от ново поколение. Фирмите Dassault und Airbus пък ще работят по създаване на нова  бойна военновъздушна платформа. Договорът ще се подпише началото на 2019 г.

Източник:МО на Германия–  https://www.bmvg.de/de/aktuelles/gemeinsame-europaeische-verteidigungspolitik-29192 , 22.11.2018

На проведената в Берлин международна конференция по сигурност експерти изтъкнаха, че „В бъдеще Европа ще трябва може би дори напълно да разчита на собствена сигурност, без подкрепа на САЩ”. Трябвало да се направят бързи стъпки към използването на изкуствения интелект. Излизането на Великобритания от ЕС е дало значителен тласък за Европейска армия и Европейска отбранителна индустрия.

                                                                     Източник: Ханделсблат 26.11.2018

OOH

От 14 до 16 ноември В Женева беше проведено съвещание на страни–членки на ООН за забрана на автономни смъртоносни оръжейни системи. Разговорите се водят от 4 години на база на Споразумението на ООН за специалните конвенционални оръжия, подписано от 125 държави. САЩ, Израел, Великобритания, Русия, Китай и Южна Корея отхвърлят всякаква форма на международно споразумения по т.н. роботи–убийци.

                                                                             Източник: NZZ, 19 11 2018

Русия и Китай

▪ Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че при евентуално създаване на американска база в Полша има готовност да отвърне, като разположи в страната си допълнителни военни сили съвместно с Русия.

"Става дума на някое летище в Беларус да бъде разположена пълноценна руска база, която съответно да е под руска юрисдикция, с групировка от най-нови изтребители, оборудвани с прецизни оръжия. "Освен въздушна база с тактически оръжия Русия ще трябва да разположи в Беларус крилати ракети, за да парира заплахата с моментален удар откъм Варшава.

                                        Източник: сп. "Националная оборона". 05. 11.2018

 

 ▪ Руски фрегати проведоха учение в близост до сирийските териториални води в Средиземно море. Отработени са въпроси по преследване на подводници, спасяване на хора и медицинско обслужване. Фрегатите са били въоръжени с крилати ракети Калибр с обсег 2600 км. Моментът на провеждане съвпада с очертаващата се международна конфорнтация в Идлиб. Сигналът към САЩ е, че Русия стои твърдо зад режима и е готова да предотврати външна намеса.

                                    Източник: Пресцентър на ВМС на Русия, 16. 11.2018

 

▪  На  30 ноември 2018 г. от държавния изпитателен космодрум в Плесецк в Архангелска област ракета-носител от лек клас «Рокот» успешно изведе в орбита три космически военни спътници на Министерството на отбраната на Русия.

                                                          Източник: МО на РФ, 30 11 2018 г.

Военни учения на НАТО

▪ Учението «Анаконда», което се провежда на всеки две години, протича във въздушното пространство на Полша, балтийските страни и Балтийско море в три етапа: през октомври бяха прехвърлени участващите сили, от 7 до 16 ноеври се проведе учението с тях, а от 26 ноември до 6 декември протича командно–щабно учение. Целите включват проверка на готовността на системите за управления и командвания, както и на ВС на страните от НАТО за изпълнение задачи по предназначение и взаимодействие. Учението се провежда в условия, максимално близки до бойните, в Полша не крият, че то е насочено срещу Русия. Полща е декларилара участие на 12 500 военнослужещи, което дава възмоност да не се канят наблюдатели.

                                                           Източник: rusvesna.su, ноември 2018

Въоръжение и техника

▪ Президентът на Труция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че армията в момента получава 35% от необходимите оръжия от чужбина. В миналото тази цифра достига 80%.
Ердоган също така отбеляза, че четири турски компании са включени в 100-те най-големи отбранителни предприятия в света. Според броя на компаниите, включени в този списък, Турция е на шесто място.

                                                               Източник: Интерфакс,  05. 11. 2018

▪ По силата на подписан договор между турската страна и турско–китайската фирма ВМС започва серийното производство на първия турски танк Алтай. Стойността на проекта е към 30 млрд долара за 1000 танка. Първоначално ще бъдат произведени 250. Бронята е собствена разработка на турската фирма Рокетсан. Оръдието е 120-милиметрово гладкоцевно 55 калибър. Моторът е на германската MTU. Танкът е оборудван със системи за откриване на радиационна и химическа опасност.

                                                           Източник: агенция Анадолу, 11.11.2018 г.

▪ Германия последва примера на Италия и ще се освободи от 33 самолета Eurofighter, транш 1, които не са многоцелеви и ще ги замени с по– новия модел Eurofighter EF2000 Typhoon, запазвайки ориентацията към европейската отбранителна индустрия. Остава в сила обаче, решението самолетите Торнадо да бъдат заменени с американските F-35.

                                      Източник: Augen Geradeaus, Германия, 06.11.2018

▪  За закупуването на 34 самолета F-35 Белгия трябва да заплати 15 млрд евро. След бонус от 500 млн евро от производителя, една машита ще струва 76,3 млн евро. Първите 8 самолета ще бъдат произведени 2023– 2024, а доставките ща бъдат завършени до 2030 г.

                                                    Източник: Svodka.start.bg, 15. 11.2018

▪ Проектът "Тор" на американските военновъздушни сили ни връща към кинетичните оръжия с еквивалент на ядрена бомба но без ядрената радиация и към възможностите за използването им от Космоса без да бъдат обхванати от международен договор. Thor разчита на потенциалната енергия на земната гравитация, а цената на извеждането на 1 кг маса в космоса на $ 10,000, което прави 230 милиона долара за един волфрамов снаряд. "Космическите оръжия и автономните оръжия скоро вече не е научна фантастика, а възможна реалност ", каза Маас в интервю в сряда 07 11 2018. "Нуждаем се от правила, които да вървят в крак с технологичното развитие на новите оръжейни системи".

                             Източник: https://sputniknews.com/military/, 09.11.2018

В Русия е започнало серийното производство на комплекси за радиоелектронна борба за крилати ракети, със системи за радиоелектронна борба се снабдяват най-новите ракети Х-101 и Х-102. С тях са окомплектовани стратегическите ракетоносци Ту-22М3, Ту-95 и Ту-160.

                                                              Източник: Поглед–инфо, 11.11. 2018

▪ Съгласно подписан договор между ВМЗ Сопот и израелската компания Aeronautics Group за сътрудничество и трансфер на технологии, в България ще запоне производство на безпилотни летателни апарати /дронове/.

                                                                  Източник: 24 часа, 15.11.2018

▪ Журналистът Анкит Панда от изданието The Diplomat пише, че НАТО е дало кодовото обозначение SSC-X-9 Skyfall на руската ракета «Буревестник». Този факт според автора говори за това, че в Североатлантическия алианс не се съмняват повече, че Русия разполага с това оръжие.

Източник: https://politexpert.net/130289-somnenii-bolshe-net-v-nato-osoznali-chto-novaya-rossiiskaya-raketa-eto-ne-blef?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com   23 11 2018

Заплахи, рискове от война и нови конфликти

▪ При военен сблъсък с Русия европейските страни членки на НАТО ще се сблъскат със сериозни проблеми при транспортирането на военна техника и контингенти. "Бих каза, че от военна гледна точка придвижването на войските не е достатъчно бързо", заяви холандският генерал Ян Брус. Трябва да се увеличи пропускателната способност на ключови пристанища или да се ремонтират остарелите жп–пътища". Освен това, страните членки трябва предварително да получат разрешение от съюзниците за пресичане на техните граници и въздушното им пространство.

                                                       Източник: "Дифенс нюз", 04.11. 2018

 

▪ Председателят Обединения комитет на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Джоузеф Дънфорд отбеляза, че през периода 2025-2035 г. Русия едва ли ще бъде в състояние да поддържа потенциала си на същото равнище, каквото то е понастоящем. Китай разполага с повече възможности за изграждане на потенциал.
"Смятам, че през следващите 20-30 години Китай трябва да бъде разглеждан като заплаха", подчерта Дънфорд. 

                                                                 Източник: news.bg , 06.11.2018

 

 

▪ Малки острови между Тайван и Япония биха могли да станат повод за война с Китай. Ситуацията в Източнокитайско море драматично нараства. Японски правителствени източници твърдят, че Токио и САЩ изготвят оперативен план за съюзнически военен отговор на китайските заплахи срещу спорните спорните острови Сенкаку.

                                                                        Източник: Ройтерс , 08 11. 2018

▪ Според американски военни статистики, публикувани от CNN опасните срещи с китайски военни в пацифика са станали по–чести. Те разкриват, че от 2016 г насам ВМС на САЩ са имали 18 случая на несигурни или непрофесионални срещи с китайски военни сили. Критична е ситуацията в пролива Hormuz при Пресийския зали. През последните две години е имало 50 такива срещи с ирански военни. През последните две години американските ВМС са имали 59 „несигурни” военни сблъсъци с иранци, китайци и руснаци.

                                                                       Източник: Ройтерс , 08 11. 2018

▪ Бившият генерален секретар на НАТО Расмусен призова към държавен преврат в Беларус. Според него желанието на Владимир Путин да интегрира Беларус с Русия е сериозна заплаха за сигурността на региона. Беларус може да играе много важна роля в бъдеще поради географското си положение между Русия и Европа. А НАТО и ЕС, са готови да приемат Беларус в своите редици.

                                                                Източник: Поглед инфо, 11.11.2018 г.

▪   Кризата в Черно и Азовско море

На 25 ноември в 7.20 часа три украински военни кораби –"Бердянск", "Никополь" и "Яны Капу"– нарушиха териториалните води на Русия, навлязоха във временно затворена акватория и се насочиха от Черно море към Керченския пролив. Отказват да отговорят на предупрежденията на руската брегова охрана. Едва в 18.30 часа групата украински кораби е блокирана, но се опитват да пробият блокадата. Произведен е предупредителен изстрел, два от корабите се предават, а то третия се налага втори предупредителен изстрел. След неподчинение е произведен пряк изстрел. Всички членове на екипажа са арестувани и изправени пред съда за незаконно преминаване на държавната граница.  

Руската страна обяви инцидента за провокация. Украйна хвърли вината върху Русия и обяви несъразмерната мярка „военно положение” в 10 области за 30 дни.

На 27 ноември Русия премести противоракетната система "Бал" в Керченския пролив. Целта на тази маневра е да се предотвратят военни провокации от чужди кораби, навлизащи в Черно море. Системата може да включва до четири установки с по осем противокорабни ракети. Интервалът между пускането на ракетите "Бал" е по-малък от три секунди

Системите за противовъздушна отбрана, разположени в Крим, са  модернизираните "Тунгуска-М1 ", "Тор-М2" и С-400 "Триумф", които влязоха на въоръжение през 2018 година.

Украинските въоръжени сили проведоха тактически учения с артилерийски стрелби близо до крайбрежието на Азовско море. В зоната на пристанищния град Мариупол и около него са използвани оръжия за противовъздушна защита, чийто обсег е над 75 км.

Иран

Командващият дивизиона за ПВО на иранската революционна гвардия Хаджизадех предупреди за все по–острата реторика на САЩ и подкрепата им за Саудитска Арабия и напомни, че  всички военни бази на САЩ в Афганистан, ОАЕ и Катар, както самолетоносачите в залива са в обсега на иранските балистични ракети. „Можем да ги улучим ако направят и едно движение. Нашите ракети имат обсег от 700 км и американските самолетоносачи са наши цели”, казал Хаджизадех според агенция Тасним. Твърдението за подобряване точността на ракетите не е убедително, предвид на това, че при последните опити почти всички се провалиха, а не малко от тях попаднаха в пустинята в близост до ирано–иракската граница.

                                                           Източник: Агенция Reuters, 22.1.2018

Възможни теми за предстоящи дискусии

Удачно би било Дискусионна платформа «Сигурност и отбрана» да поведе обсъждане на създалата се ситуация след инцидента в Креченския залив между Черно и Азовско море, ескалацията на отношенията Украйна и Русия и възможните сценарий във военен аспект, както и промените във военните потенциали в Черно море.

За януари 2019 г. предвиждаме дискусии свързани  с обстановката на Балканите и нейното отражение върху националната сигурност на Република България, или процесите на повишаване на отбранителните способности на БА.

Публикации:

1. Russia and Ukraine: Four Scenarios for the Future

http://eng.globalaffairs.ru/book/Russia-and-Ukraine-Four-Scenarios-for-the-Future-19855

2. Владимир Шейтанов: Какво ще се подписва в Маракеш на 10.12.2018 г.

http://pogled.info/svetoven/vladimir-sheitanov-kakvo-shte-se-podpisva-v-marakesh-na-10-12-2018-g.99360

3. Когато замирише на война, а трябва да обуздаеш едновременно нестабилността и агресията

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2114:2018-11-29-21-43-28&catid=18:--&Itemid=37

4. Независимост от чуждо въоръжение обещава Ердоган. Анкара планира да развива и ракетни технологии

https://armymedia.bg/archives/138422

5. Последиците от възможното денонсиране на "ракетния договор"

https://geopolitica.eu/aktualno/2921-posleditsite-ot-vazmozhnoto-denonsirane-na-raketniya-dogovor

 

Съставил: Симеон Николов    02. 12. 2018 г.

Забележка: Предишните броеве на бюлетина можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», докато не създадем собствена страница на Дискусионна платформа «Сигурност и отбрана».

 

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

CSR в ТВ и радио –предавания

 

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН 2018

Сигурност и отбрана

Бюлетини: 

1  2  3  4

 

 

БЮЛЕТИН 2009

технологии, въоръжение, наука

Последен брой  2009      

Предишни бюлетини 

1  2  3  4

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                            Последна актуализация

  07.12.2018