ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

Информационен бюлетин № 6

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

декември  2018 г.

Разоръжаване

▪ На 04. 12. 2018 г. Съветът на НАТО излезе със специална декларация за нарушаване на Договора за ракетите със среден обсег на действие /INF/. Тя съдържа 10 точки, в които се подкрепя позицията на САЩ. Както е известно президентът Тръмп обяви, че след 2 месеца САЩ излизат от него, ако няма реакция от Русия. Констатациите на Запада касаят ракетите SSC-8 (руска класификация 9М729).

Източник: https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_161122.htm

▪ Страните от ЕС  гласуваха в ООН против продължаване валидността на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, въпреки че някои техни министри, като германския външен министър например, настояваха за продължаването му. България не е участвала в гласуването.  „Следващият ход, разбира се, ще бъдат ответни мерки на Руската Федерация“, ако в Европа се появят американски ракети, заяви министърът на външните работи на РФ.

Източник: епицентър.бг, 30.12.2018

Армиите на страните–членки на НАТО

САЩ

▪ Ген.-лейтенант Кенет Маккензи по време на изслушването му за заемането на поста пред Комисията за въоръжените сили към Сената на САЩ обяви, че бюджет под 733 млрд. долара за отбрана за фискалната 2020 г. ще увеличи риска за военните.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, изправен пред бюджетен дефицит, невиждан от шест години, настоя пред правителството си всеки министър да предложи намаляване на разходите на техните агенции с 5 процента, но военните да не бъдат засягани от това намаляване на разходите.

Източник: агенция Ройтерс 03 12 2018

▪ Генерал-майор Майкъл Фантани заяви пред Асоциацията на ВВС, че се фокусират върху конкретен портфейл като стратегически бомбардировачи, тактически въздушни сили и въздушен транспорт. Сред 4–те сценария за развитие той постави на първо място необходимостта от 386 ескадрили. “Революционното” бъдеще включва по-радикални варианти за водене на война от разстояние (“stand-off”), като мащабно използване на дистанционно насочвани безпилотни самолети вместо пилотирани самолети.

Източник: breakingdefense.com, 19.12.2018

▪ Президентът Тръмп обяви, че е подписал заповед и Пентагонът вече работи по създаването на шестия род войски на въоръжените сили на САЩ– космическите войски. Създаденото космическо командване е  11-то бойно командване във въоръжените сили на САЩ. Официално цената на създаването на независима космическа сила ще е в размер на 13 милиарда долара, въпреки че външни експерти я поставят под съмнение. Ежегодните разходи ще са между 500 и 800 млн.

 Източник: Fox News, 20.12.2018

▪ Доналд Тръмп обяви назначаването на досегашния зам.министър Патрик Шанахан за нов министър на отбраната, след като по-рано Джеймс Матис подаде оставка заради решението на Вашингтон за изтегляне на американските войски от Сирия. Заповедта влиза в сила от 01. януари 2019, съкращавайки с два месеца оставането на Джеймс Матисън. Не се оправдаха очакванията за сенатора от Арканзас Том Котън и сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм като потенциални кандидати за поста. 

 Източник: AFP, 24. 12. 2018 

 Германия

▪ Министърът на отбраната госпожа Урзула фон дер Лейен представи в правителството план за закупуване поне на още един самолет с далечен обсег от типа А330 или А350 на стойност до 300 млн евро със средства извън бюджета на МО. На разположение са още две машини.Те ще се използват при бъдещи срещи на на върха на НАТО и на Г–20.

 Източник: AFP, 15.12.2018

▪ Бундсеверът се превръща в дигитална армия, отбеляза д–р Райнхард Брандл, член на Комисията по отбрана и военен бюджет в Бундестага. Параметрите на киберпространството и информационното пространство са част и от всички конфликти. Бундесверът прилага вече системи с изкуствен интелект. Самоусъвършенстващи се системи биха могли да доведат до по–голями успехи при автоматизирана защита от киберпр–атаки.

 Източник: behoerden-spiegel.de, 14.12.2018

 

Генералнит инспектор на Бундесвера Еберхард Цорн съощи, че се обсъжда идеята за набиране на граждани на страни–членки на ЕС за някои специални професии в армията като IT–специалисти и лекари.

 Източник: Funke-Zeitung, 27.12.2018

Италия

▪ До момента Италия е получила 10 F-35A и един F-35B, като два самолета от модела А и единственият от модела В се намират в САЩ, а останалите F-35A са в Италия. F-35A/B трябва да заменят изтребителите-бомбардировачи Tornado, изтребителите-бомбардировачи AMX и вертикално излитащите и кацащи AV-8B Harrier. Италианското правителство ще намали темпа на поръчки (от десет годишно на шест - седем) и ще отложи всякакви решения за крайния брой на самолети, които ще бъдат поръчани. /През 2012 г. бяха договорени 90 бр./

Източник:  Аеро, 04.12. 2018

Черна гора

▪ Най–новият член на НАТО Черна гора планира през 2019 г. да участва с армията си  в пет мироопазващи мисии на НАТО: в Афганистан, Сомалия, Мали, Западна Сахара, както и в мисията на КФОР в Косово. Приетият военен бюджет за 2019 г. е 56,5 милиона евро, което е 3% от БВП. Планира се  закупуване на 67 танка.

 Източник: Военние известия, 17. 12. 2018 г.

Военни учения

▪ На 06 декември завършиха военните учения на НАТО „Анаконда-2018” в Полша и Балтийските страни. В тях участваха около 12 500 войници в Полша и около 5 000 войници в Естония, Латвия и Литва, 5 хил. единици военно оборудване, 45 кораба и 150 самолета и хеликоптери. /Броят на личния състав очевидно не съответства на този на техниката./  Проверена беше  съвместимостта на въоръжените сили на Полша с войските на 10 съюзници на НАТО: Чешката република, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Турция и Съединените щати. Отработени са обкръжаване и последвала концентрична атака срещу специалния район на Калининград  с крайна цел неговото завземане, взаимодействието на военните власти с цивилните органи и отделни елементи на командните структури на НАТО и водене на бойни действия в градски условия.

 Източник: Фонд стратегической культуры 06.12.2018

▪  Вашингтон изпитва проблеми в борбата за Арктика, на първо място поради липсата на ледоразбивачи. Това е причината да откаже планираните учения в Арктика. 40– годишният ледоразбивач «Полярна звезда» бил развален.

 Източник: Business Insider, 20.12.2018

Балкански страни

Косово

Осем европейски страни излязоха с декларация в подкрепа на преобразуване на Силите за сигурност на Косово в редовна армия: Великобритания, Германия и Франция, Италия, Холандия, Полша, Швеция, Белгия. Такава подкрепа заявиха и САЩ и Турция. Общата численост на личния състав ще бъде  5000 души военни с привличане и на около 3000 запасни. САЩ доставиха 24 от всичко 51  американски армейски транспортни машини, което е  нарушение на Резолюция № 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание. Декларацията потвърди, че трансформацията на косовските сили за сигурност е суверенно право на Косово. На 27.12. президентът Хашим Тачи подписа съответните документи.

 Източник: Die Zeit, 18.12.2018 г., Епицентър, 28.12.2018

Русия

▪ «На полигона Саръ-Шаган (Република Казахстан) бойно поделение на войските за противовъздушна и противоракетна отбрана на Въздушно-космическите сили успешно проведе поредния изпитателен пуск на модернизирана ракета от руската система за противоракетна отбрана». Както съобщава командирът на съединението за противоракетна отбра на ВКС полк Сергей Грабчук, новата ракета след серия от изпитания потвърждава заложените характеристики. Той отбеляза, че ракетата е поразила условната цел със зададената точност.

Източник: отдел „Информация и масови комуникации“ на Министерството на отбраната на Русия. 03.12.2018 г.

 

▪ Досегашният пункт за материално–техническо осигуряване на ВМФ на Русия в Тартус, Сирия бе разширен с цел построяване на кораборемонтен завод. В базата  Хмеймим пък където се строят складове, арсенали и укрития за самолети.

 Източник: Комерсант, 17.12.2018 г.

▪ В интерес на ВКС на Русия през 2018 г. са доставени 126 съвременни самолети и вертолети, 9 космически апарати, 120 единици техника на противовъздушната отбрана. Съвременното въоръжение във военно-въздушните сили съставлява 64%, а като цяло този показател за ВКС е достигнал до планирания за тази година – 74%“΄

Източник: Списание Клуб криле, 18. 12. 2018 г.

Въоръжение и техника

▪ Стокхолмският институт за изследване на мира SIPRI обнови списъка на 100–те най–големи фирми от отбранителната индустрия към средата на декември с данни за 2017 г. Първите 6 места се заемат от американски фирми, 7–о място от трансевропейска, 8–о място от френската Талес, 9–о от италианската Леонардо и 10–тата от руската Алмаз –Антей. В общ план обаче Русия изтласква Великобритания, като 10–те най–големи руски фирми реализират продажби за 37,7 млрд дол., което е 9,5% от всички продажби в света и с 2 млрд повече от английските фирми.

Източник: https://zvezdaweekly.ru/news/, 26.12.2018

САЩ

▪ Оттеглянето на Съединените щати от споразумение за контрола върху въоръженията и някои нови програми за стартиране могат да отворят големи възможности за отбранителната промишленост, каза Тод Харисън, директор на проекта за аерокосмическа сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания. Пентагонът би могъл да модифицира крилатите ракети Tomahawk. Съединените щати вероятно ще имат трудности да накарат съюзническите държави да се съгласят да приемат нови ракети на тяхна територия.

Източник: http://www.nationaldefensemagazine.org, 04.12.2018

 

▪ Изданието Military Watch Magazine коментира, че САЩ не могат да разчитат повече на самолета F-22. Причините са в невъзможност да осигури превъзходство във въздуха, остаряла авионика, остаряла компютърна архитектура поради която при модернизацията бяха отказани ракетите  AIM-120D и AIM-9X  «въздух-въздух», както и бързото остаряване по много параметри. САЩ се фокусират върху разработка на изтребител шесто поколение.

Източник:  topwar.ru, 07 12 2018  

 

▪ ВМС на САЩ искат да модернизират палубната си авиация, въпреки подмяната на старите изтрелбители с изтребителите бомбардировачи Hornet и Super Hornet. Тези промени оказват негативно влияние върху обхвата на полета на военната техника и той днес не е достатъчен за победа в сражение с китайските или руските въоръжени сили.

 Източник: The National Interest, 16.12.2018

▪ Пентагонът се нуждае от индустриална база, която може да подпомогне развитието и производството на хиляди хиперзвукови оръжия и средствата за защита срещу тях, каза заместник-министърът на отбраната за изследвания Майк Грифин по време на дискусия в Арлингтън, Вирджиния, домакин на Националната отбранителна промишлена асоциация. Междувременно стартира общност, която обединява заинтересованите страни в тази област. Конференция за възможностите на Hypersonics ще се проведе следващата година в Уест Лафайет, Индиана, 12-14 март.


Източник: http://www.nationaldefensemagazine.org, 13.12.2018

▪ През 2019 г. трябва да бъде завършен проекта за компактен термоядрен реактор, който не само може да бъде монтиран на борда на самолетоносач, за да захранва основните му системи, но и на борда на боен самолет. Над него работи изследователското звено на Lockheed Martin. Поради късното утвърждаване на патента, едва през февруари 2018 г., срокът може и да не бъде спазен. Самолетът, оборудван с него, би могъл да лети толкова дълго, колкото е нужно, без да се налага да презарежда и без това да създава какъвто и да било риск за потенциална ядрена авария. Създава се възможност за конструирането на патрулиращи дронове, които могат да обикалят незабележими с години.

 Източник: http://cio.bg, 12.2018

▪ През последните години в постосъветското пространство нарастна броят на построените и модернизирани със средства на Пентагона биологогически лаборатории: 11 в Украйна, 10 в Грузия, 10 в Казахстан,, 8 в Азербайджан, 7 в Армения, 3 в Узбекистан, които провеждат изследвания с опасни патогени.

  Източник: https://russian.rt.com, 25.12.2018

Унгария

▪ Унгарското правителство ще закупи 44 танка "Леопард-2A7+" и 24 самоходни гаубици PzH-2000 от германската фирма  Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Допълнително ще придобие и 12 танка Леопард  2А4 на старо за обучение.

Източник: https://www.kmweg.de/aktuelles/pressemitteilungen.html, 19.12.2018

Турция

Турският президент Ердоган заяви в Истанбул, че очаква от Вашингтон доставка на 120 изтребителя пето поколение F-35. Турция произвежда някои детайли за изтребителя. Поради разногласия със САЩ, доставките се бавят. Първият самолет е готов, а вторият ще излезе през май 2019 г. И двата обаче ще останат в САЩ за обучение на турски летци.

 Източник: Факти.бг и csr-bg.com, 17.12.2018

Русия

▪ Завършиха изпитанията на комплекса за артилерийско разузнаване 1Б75 „Пенециллин”. Първите два комплеса ще бъдат въведени на въоръжение 2020 г. Той е предназначен за откриване огневите позиции на противниковата артилерия и системи за залпов огън в полоса с ширина 25 км и може да предложи нов способ за унищожаване на американската тежка артилерия, твърди американското издание National Interest.
 

Източник: mpsh.ru, 04.12.2018

▪ Президентът Владимир Путин заяви, че „Значително е укрепена  ядрената триада, която играе ключова роля за запазването на глобалния паритет“. Делът на съвременното въоръжение тук е вече 82%. На ред е серийното производство и доставка в армията на ракетния комплекс с глобален обсег „Авангард“, заяви Путин.

 Източнтик: ТАСС, 18 12 2018 г.
 

▪ Руският лазерен комплекс „Пересвет”, за първи път представен от президента на РФ Владимир Путин през март 2018 г, от 1 декември е приет на бойно дежурство в руската армия.

Източник: МО на РФ, 18.12.2018 г.

▪ До 2023 г. ще бъдат произведени седем подводници «Казан» по проекта „Ясен”. Първата е готова и ще бъде въведена на въоръжение в състава на Северния флот. Тя е многоцелева атомна подводница. Може да решава задачи във всяка точка на Световния океан. Няма конкретни данни за нея. По американски оценки обаче тя ще е най–боеспособната атомна подводница.

Източник: uniconbg.com, 23.12.2018

 На 26.12. 2018 г. президентът Путин наблюдава последното заключително изпитание на хиперзвукотава ракетна система «Авангард». Със скорост 27 пъти по–висока от скоростта на звука по постоянно променяща се и непредсказуема тераектория тя порази цел на разстояние 6000 км. в Камчатка. Новата междуконтинентална стратегическа система »Авангард» ще бъде въведена  на въоръжение в Стратегическите ракетни сили на Русия през 2019 година.

 Източник:   ТВ  "Россия-24"   26.12. 2018 г.
 

Китай

Американското разузнаване установи успешно изпитание на  нова китайска балистична ракета за подводници (БРПЛ) Julong-3. Максималното разстояние на стрелбата е от 12 до 14000 km. Тя ще бъде снабдена с касетъчна бойна глава от 10 ядрени глави с индивидуално насочване.
 

 Източник: The Washington Free Beacon, 24.12„2018
 

Заплахи, рискове от война и нови конфликти

▪ Министърът на отбраната на Украйна заяви  след руско–украинския инцидент в Керченския пролив, че Русия е съсредоточила 26 батальонни–тактически групи, а с последните 3 те стават общо 29. Това практически са 100 000 души личен състав. Той е показал и спътникови снимки на разполагане на руски танкове Т–62М на 18 км от руската граница.

  Източник: «Эхо Украины»   07.12.2018

▪ Секретарят на Съвета за Националната сигурност и отбрана Олександър Турчинов съобщи, че Украйна подготвя преминаване с военните си кораби до Азовско море през Керченския проток и кани партньорите си от НАТО да участват в акцията.

 Източник: ТАСС, 19. 12. 2018

▪ 41 американски сенатори призоваха президента Доналд Тръмп да проведе многонационална операция срещу Русия в Черно море и да се гарантира свободата на корабоплаването, подкрепа за "международно признатите граници". НАТО да увеличи присъствието си в Черно море, а европейските съюзници и партньори да откажат на руските военни кораби правото на снабдяване и зареждане с гориво на техни пристанища.

  Източник: РИА Новости, 20.12.2018

▪ Във Върховната Рада на Украйна бе внесен  проект на обръщение към президента Петро Порошенко с молба да обяви война на Русия. Анексът към документа е със заглавие „За обръщението на Върховната Рада към президента на Украйна относно обявяването на война, разрива на дипломатическите отношения и прекратяването на транспортните връзки с Руската Федерация“.

Източник:  ТАСС,   21.12.2018

▪ Най-горещите региони, където през 2019 г. може да започне третата световна война са  Южнокитайско море, Украйна, Персийският залив и Корейският полуостров, според професорът от Военния колеж на армията на САЩ Робърт Фарли.

Източник: National Interest 22.12.2018

▪ Попитан за възможността от избухване на всеобхватна война между ръководения от САЩ военен алианс НАТО и Русия, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че «Конфликт, основан на инструментариума на силата, неизбежно води до по-нататъшен дисбаланс в архитектурата на глобалната сигурност и допринася за надпреварата в въоръжаването. Такава ситуация може да възникне от грешка или недоразумение и да се превърне във фатална."

 Източник: Спутник, 24.12.2018
 

Съобщение

Следваща дискусия, организирана от Дискусионна платформа «Сигурност и отбрана»

Следващата дискусия ще се проведе през третата десетдневка на януари. Темата се очертава да бъде «Обстановката в Балканско–Черноморския регион и нейното отражение върху националната сигурност на Република България». Въпросите ще обхванат както развитието на отбранителните способности на балканските страни, създаването на армия в Косово  и изостряне отношенията със Сърбия, така и нарастващата опасност от конфронтация в Черно море и Украйна.  Всеки, който  има да сподели оценки и предложения по темата, е добре дошъл. За точната дата ще Ви информираме своевременно.

Публикации:

1. Here's Why U.S. Tactical Nukes Are a Bad Idea.

December 10, 2018

https://nationalinterest.org/feature/heres-why-us-tactical-nukes-are-bad-idea-38372

2. „Твърдата” и „меката” сила на Турция и излъчваната стабилност или нестабилност в региона

 за infocus The Balkan-Black Sea, 19.12.2018

http://www.csr-bg.com/arhiv_2/2018_12_23.htm

3. Вече е факт началото на преустройство и приемане на новия световен ред, какъвто не го искаме

http://pogled.info/avtorski/Simeon-Nikolov/veche-e-fakt-nachaloto-na-preustroistvo-i-priemane-na-noviya-svetoven-red-kakavto-ne-go-iskame.99787

4. Нелепото право да бъдеш глупак

https://trud.bg/%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bf%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d1%88-%d0%b3%d0%bb%d1%83%d0%bf%d0%b0%d0%ba/?fbclid=IwAR07Wui-A66wtF6ElnlHMIjMHGiTQgZ6kEYziKarErQPa4fg3DkP1WPmDmQ

Съставил: Симеон Николов 02. 01. 2019 г.

Забележка: Предишните броеве на бюлетина можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», докато не създадем собствена страница на Дискусионна платформа «Сигурност и отбрана».

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

CSR в ТВ и радио –предавания

 

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН 2018

Сигурност и отбрана

Бюлетини: 

1  2  3  4

 

 

БЮЛЕТИН 2009

технологии, въоръжение, наука

Последен брой  2009      

Предишни бюлетини 

1  2  3  4

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                            Последна актуализация

  23.01.2019