ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Геополитика, сигурност и Коронавируса

Симеон Николов, за Клуб „24 май”, 28.02.2020

Преди повече от 9 години в Германия беше направено едно интересно и задълбочено проучване от смесен екип учени и депутати от  Бундестага относно готовността на страната да посрещне различни видове кризи– от случайно пренесена с продукти от Африка зараза до прекъсване на електроснабдяването за повече от 3 дни. Резултатите бяха изключително интересни и позволяваха да се  добие представа за последствията и да се вземат мерки от различните сектори в държавата. Защото се доказа не само дефицит на взаимодействие, но и парализиране на някои от тях в такива необичайни кризисни ситуации. Официалното представителство  на нашия Център за стратегически проучвания в международните отношения и сигурността в Берлин направи съответния анализ и препоръки за България, но както и за всичко у нас може да се каже: кой да чете и кой да мисли?!

Сега си давам сметка, че немците допуснаха една грешка, като в частта за заплахи отвън акцентираха върху Африка. Днес е очевидно, че рискът от зарази и заболявания, които биха могли да предизвикат глобална пандемия, са по-високи в източна Азия, отколкото другаде.

Няма съмнение, че днес светът макар и да е глобален, географията все още има значение, само че определени региони са по–податливи и стават източник на зарази и болести. Отражението им придобива геополитическо значение и има последствия не само върху икономиката, но и върху сигурността.

Вярно е, че в исторически план, от откриването на Америка ако щете до днес сме имали далеч по–стряскащи трагични примери вследствие на движение на маса хора или търговия с продукти: жълта треска и малария от Африка; едра шарка, морбили, дифтерия и грип от Европа; и сифилис и полиомиелит от Америка. Истрорикът Алфред Кросби пише и за Черната смърт през XIV век, настъпила във времето, когато монголското завладяване на Централна Азия довело до нарастване на търговията по  Пътя на коприната между Азия и Европа. Но тъй като някои коментатори днес често се позовават на глобализацията, трябва да подчертаем, тя не е същинската причина за зарази и болести, а прави последствията от техните огнища по-мащабни.
Един от най–големите военни историци
Joseph V. Micallef е на мнение, че свързаните по–специално с коронавируса грипоподобни заболявания имат последствия от геополитически характер. А познатите ни вече щамове SARS  и MERS бяха само предупреждение за потенциално пагубните ефекти и Covid-19 е още едно напомняне. Германски професор обаче допълва, че тепърва човечеството го очакват по–големи изпитания от пораженията на Коронавируса.

Само няколко седмици бяха необходими за да се убедим, че икономическите последствия придобиха лавинообразен характер. Но трябваше ли едва сега да констатираме, че повечето големи компании нямат план „B” за справяне с такива огнища или въздействия върху техните вериги, мрежи  за доставки и пазарни операции. Няма достатъчна координация между различните страни за това, как да се реагира.

Освен това, не се коментират евентуалнине последствия в сферата на сигурността. Въпреки че едно сравнение на жертвите покзва, че при пандемия от Коронавируса в най–песимистичния вариант се очакваше те да бъде 65 млн, което е почти два пъти повече от броя на жертвите при размяна на ядрен удар между САЩ и Русия – 35 млн. без да смятаме обаче заразените 120 млн с евентуални последствия за здравето. Но говорейки за сигурност нека да слезем на национално ниво, например, ако в български условия в гражданския сектор се стигне, както каза премиерът Борисов  по повод на риска за Здравната каса, до 80 000, 150 или 200 000 души, които не отидат на работа, какво да очакваме в сферата на отбраната, в която има 30% недостиг на войници и 20% недостиг на офицери? И докато фирмите биха могли да имат план „В”, при военните не можем да си представим, кой би могъл да замести квалифицираните военослущежи на съответните машини, компютри и техника за обслужване. В цитираното в началото изследване се посочваха резултати, при които единствено полицията остава в състояние да изпълнява задълженията си, но това бе  в случай на спиране на тока над 3 дни, а при сценарий пандемия, дали и тя няма да бъде силно уязвена? Впрочем, в Германия вече се поставя въпроса, ще има ли право Бундесверът да бъде използван, например за блокиране на селища и квартали с огнища на коронавирус. Интересното е, че хората посрещат такава опция за използване на Бундесвера с неодобрение до пълно отхвърляне на идеята. Някои коментатори стигат до мнението, че в борбата срещу коронавируса са поставнени на тест и изпитание свободите на либералните демокрации. Когато правителството на Южна Корея само изложи идеята за изолиране на град Даегу, недоволството на консервативните граждани беше толкова силно, че тези планове веднага бяха захвърлени в кошчето.

Липсва и психологическо изследване на поведението на хората в такива ситуации. Може ли да се стигне до безвластие и насилие от маргинализирани тълпи? Защото чувството за отговорност и самодисциплина в различните държави е много различно. А се промени и съставът на обществото в Западна Европа. Крайният либерален подход към  мигрантите доведе до там, да не се цитира принадлежността на извършителя на престъпление. Не само, че някои се отказаха от коледни елхи и песни за да не ги „обидим”, а не се коментира и въпроса, че мигрантските потоци могат да бъдат потенциални преносители на вируса.

Но връщайки се към геоопилтическата част на темата, трябва да отбележим, че представители на разузнавателните среди на САЩ, които едва ли бихме могли да упрекнем в конспиративни теории, допускат съчетаване на няколко причини за развиващите се в момента събития. Така например, бившият кадрови офицер от ЦРУ и ВМС на САЩ Robert David Steele, понастоящем активен автор в списание за международна сигурност и разузнаване, който е свързан с т.н. «Дълбока държава» в САЩ, споделя личното си мнение за «троен удар срещу Китай»:

– преднамерено изпускане на вируса Covid-19 като биооръжие, паралелно с въздействието на 5G–мрежите, които намаляват имунната система на човек и влошават вирусната инфекция;

– Масирана глобална информационна война срещу Китай и

– Операции на фондовите борси с цел печалби.

Първият въпрос наистина силно ни приближава към неприемливи конспиративни теории, въпреки че професор от Харвард действително е получил 1,5 млн долара за съдействието му по изграждане на лабораторията. Но останалите две насоки дават по–сериозно основание да им повярваме.

По втората тема: Действително в разузнавателните среди се счита, че е логично да се направи опит за отстраняване на Китай, ако неоконсерваторите в САЩ  успеят с натиска си  за война между Турция и Русия, Сирия и Иран. „Дълбоката държава” наистина отдавна се опитва да предизвика война в Близикя Изток. Но дали не може да се разсъждава и в друга посока: предизвиканата тревога накара хората дори в Германия да се запасяват като в предвоенна обстановка не само с хранителни продукти, но дори с генератори за ток и газови котлони за къмпинг и да намалят антивоенните протести по повод прехвърлянето на американски сили и въоръжение за предстоящото мащабно военно учение „Защитник Европа 2020”.

Не само Китай, но и втори стратегически противник на САЩ  е в тежко положение и вече е в хуманитарна криза. По канадски оценки заразените са над 23 000. Жестока ирония е фактът, че Иран последен прекрати въздушните линии с партньора си Китай и дори достави маски за 3 милиона долара, точно тези, които  сега липсват на здравната му система.

По третата тема: Тезата на автора неизбежно ни напомня за някои факти, разкрити след атентатите на 11.09.2001 г в САЩ, например за огромните печалби на Larry Silverstein от застраховката на кулите 6 месеца преди тяхното срутване. В сферата на предположенията е обаче, как и какво би могло да се спечели, ако знаете предварително, че китайската икономика ще се срине до определено ниво. Бившият служител  от ЦРУ предлага в тази връзка да се предприеме съвместно разследване от Китай и САЩ.

В опита да опонираме на такива автори, стигаме до разсъждения в малко по–различна посока. В Европа и САЩ рязко се промени възприятието за риск. Борсите превключиха на по–тревожно ниво. Какво е поведението на банките? От години централните банки печатат евро и щатски долари, провеждат програми и конюнктурни мерки, изкупуват акции от местни и чуждестранни компании, държавни облигации, само за да предотвратят неконтролираното имплодиране на системата.

Какво би се случило, ако вирусът се окаже по-лош, отколкото ни се представя в момента? Колко голям би бил глобалният крах, ако централните банки наистина се въздържат от намеса и манипулации? И колко бързо би се случило това?
Има силно усещане, че световните централни банки „искат да наложат корекция на пазарите“ и след това да го обяснят с коронавируса. Да изчакат натрупването на повече негативни новини, които ще помогнат да се размие тяхната отговорност. Факт са отрицателните лихви и изпомпването на стотици милиарди долари на месец. Дългът е нарастнал толкова много, недостигът на долари е толкова голям, че централните банкери нямат друг избор, освен да продължат цялата тази лудост. Факт е обаче, че световните пазари ще се сринат в момента, в който банките вече не правят това навсякъде. Не могат и не искат да помогнат. Защото след рестарта те искат отново да запазят днешните си позиции. Какъв избор има системата?

А как може да оцелееш като малка и слаба държава в протичащите глобални процеси? Водим ли тази дискусия?

На този фон бодряшките изказвания на домораслите ни политици изглеждат като хлапашки надлъгвания, хвалби и дрязги в някаква затънтена прашна махала.

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН 2018

Сигурност и отбрана

Бюлетини: 

1  2  3  4

 

 

БЮЛЕТИН 2009

технологии, въоръжение, наука

Последен брой  2009      

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  03.03.2020