ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19/20/21/22

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 51

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

С Е П Т Е М В Р И   2 0 2 2 г.

НАТО

▪ На проведената пета по ред среща на Контактната група за отбрана на Украйна на 08.09.2022 г. в Рамщайн, Германия под ръководството на министъра на отбраната на САЩ бе взето решение за нова военна помощ, включваща гаубици, артилерийски боеприпаси, противотанкови оръжия, а Норвегия обеща системи Hellfire. Обсъдена е по принцип подкрепа не само за целия период на войната, който някои смятат, че ще продължи няколко години, но и за времето след нея.

            Източник: GFP, 09.09.2022

На срещата на началник–щабовете на НАТО, проведена в Естония бяха обсъдени: помощта за Украйна, разширяването на военното присъствие на НАТО по границите с Русия, включително като част от изпълнението на нов план за конфигурацията на бойни сили от бригадно ниво във всяка от граничните страни на алианса, където в бъдеще могат да бъдат разположени в дивизии.

            Източник: nato.int, 17.09.2022

 

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика извънредно заседание на Конференцията на националните директори по въоръженията (CNAD) на 27 септември 2022 г. в централата на НАТО. Срещата се фокусира върху последиците от войната на Русия срещу Украйна, включително върху способностите на съюзниците и запасите от боеприпаси.

             Източник: nato.int, 27.09.2022

Само час след церемонията в Кремъл по обявяване на четирите региона като част от Русия, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи изявление пред пресата, в което  нарече референдумите „фиктивни“ и заяви: „Съюзниците от НАТО не признават и няма да признаят никоя от тази територия като част от Русия. Ние призоваваме всички държави да отхвърлят явните опити на Русия за териториално завладяване. И това не променя нашия ангажимент да подкрепяме Украйна. НАТО не е страна в конфликта. Путин носи пълна отговорност за тази война. И негова е отговорността да сложи край.“

            Източник: nato.int, 30.09.2022

САЩ 

По време на необявено посещение в Киев на 08.09.2022 г. външният министър на САЩ Антони Блинкен обеща допълнителна подкрепа за войната от 675 млн долара, а също така 1 милиард долара военно финансиране за Украйна, заедно с подобна сума за съседните нации и страни в друга част на Европа за укрепване на отбраната им.

            Източник: The Washington Post vom 08.09.2022

От публикувания на 08.09.2022 г. доклад за разходите на Пентагона става ясно, че Министерството на отбраната на САЩ ще похарчи 92 милиона долара от одобрените от Конгреса допълнителни средства „за закупуване на боеприпаси M982 “Екскалибур”, високоточни, със сателитни насочване, чието прехвърляне на Украйна“ започна през пролетта. Тъй като един снаряд струва 112 000 долара, ВСУ ще получат общо повече от 800.

            Източник: www.defense.gov/News/, 09.09.2022

Белият дом одобри нов пакет от до 600 милиона щатски долара допълнителна военна помощ за Украйна, който включва  37 000 снаряда, от които 1000 с прецизно насочване, четири противоартилерийски радара,  и други оръжия, оборуване и обучение.

            Източник: AFP и defense.gov, 15.09.2022

Украйна продължава да води преговори с Вашингтон за доставка едновременно на самолети F-16, системи за ПВО „Patriot“ и дронове „Gray Eagle“.

            Източник: „politico“, 18.09.2022

▪ Президентът на Украйна Зеленски даде първото потвърждение, че е получена усъвършенстваната ракетна система земя-въздух (NASAMS), за която отдавна настояваха от Киев и чиято доставка беше одобрена от Вашингтон в края на миналия месец. Зеленски също благодари на Съединените щати за HIMARS и други системи.

            Източник: Reuters, 25.09.2022

САЩ обявиха, че ще отпуснат допълнителна военна помощ за Украйна в размер на 1,1 млрд долара, с които ще се закупят директно от производителите 18 ракетни системи за залпов огън HIMARS и боеприпаси за тях, както и системата „Титан“ против дронове и др. Досега американската помощ достига до близо 17 млрд. долара.

            Източник: Reuters, 28.09.2022

Според източници от американското разузнаване заплахата от използване на ядрено оръжие е повишена в сравнение с миналата година, но няма признаци Русия да премества ядрени оръжия и каквито и да е било достоверни доказателства за използването им в близко бъдеще.

            Източник: CNN, 29.09.2022

 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ Изразената от новия премиер на Великобритания Лиз Трус готовност за употреба на ядрено оръжие поражда критични бележки от политици и политолози.

            Източник: heise.de, 10.09.2022

 

ФРАНЦИЯ

▪ Президентът на Франция Макрон в телефонен разговор с Путин се е изказал за прекратяване на „специалната операция“ в Украйна и започване на преговори. Преди това Лавров беше заявил, че Русия не отказва преговори с Украйна.

            Източник: https://t.me/vzglyad_ru/62272, 11.09.2022

 

ГЕРМАНИЯ

Фрегатата Hessen се се включи във военни учения в морската зона край Исландия. В същото време военновъздушните сили продължават участието си в многонационалното военновъздушно учение Pitch Black в Северна Австралия. Подготовката на Panzergrenadierbrigade 37 за участието им в "Spearhead" на НАТО през следващата година също е напреднала; бригадата ще ръководи многонационалната сухопътна част от силите на източния фланг на НАТО.

            Източник: GFP 07 08 2022

▪ Бундесверът възобнови своята мисия в Мали след 4 седмично прекъсване.

            Източник: tagesschau.de vom 06.09.2022

От Министерството на икономиката става известно, че през изминалата година Германия е изнесла за Китай стоки не само за гражданска, но и за военна употреба на стойност 2,5 млрд. евро.

Източник: Handelsblatt vom 07.09.2022

Министърът на отбраната Кристине Ламбрехт подчерта в доклад относно подготвяната Стратегия за национална сигурност, че все още не е обсъдено, какви способности трябва да притежава Бундесверът, но постигането на 2% разходи от БВП не е много. Под въпрос са правилата за износ на оръжия, които усложняват европейското сътрудничество  и трябва да бъдат променени.

            Източник: tagesschau.de, 12.09.2022

 

Канцлерът Шолц разговаря с президента Путин около 90 минути и предупреди срещу по-нататъшни опити за откъсване на области от Украйна, които няма да бъдат признати при никакви обстоятелства“. Путин не е направил отстъпки и е посочил "възмутителни нарушения" от страна на украинците на международното хуманитарно право“. Украинската армия обстрелва градове в Донбас и убива цивилни там.

            Източник: focus.de, 14.09.2022

 

▪ Според министъра на отбраната Кристин Ламбрехт Германия ще достави на Украйна още две ракетни системи за залпов огън Mars и 50 бронирани машини Dingo. Освен това ще бъдат осигурени и 200 ракети за системите за залпов огън. Въоръжената колесна машина  Dingo се използва за патрулиране и разузнаване.

Източник: Focus.de, RND, 15.09.2022

 

Министърът на икономиката Роберт Хабек иска нови правила за доставки на оръжия в кризисни региони. Важна роля в бъдеще при вземане на решение за износ трябва да има вида на военния конфликт. В момента Германия не може да изнася никакви оръжия в страни, които са във военен конфликт, а има случаи, когато страни са нападнати и защитават нашите ценности, заяви министърът.

            Източник: Zeit Online, 16.09.2022

 

▪ Шефът на асоциацията Андре Вюстнер към редакционната мрежа Германия (RND) заяви: „Това, което вече не е възможно от наша гледна точка като професионална асоциация обаче, е предаването на оръжия и боеприпаси на Бундесвера. Всяка една доставка води до отслабване на Бундесвера.

            Източник: RND, Focus.de, 17΄09΄2022

▪ Броят на отказите от военна служба от началото на годината са достигнали 657 при 209 през цялата минала година. Много обясняват това с възможна ескалация на войната в Украйна. Задължителната военна служба за младите мъже е преустановена от 2011 г., но не е отменена. Въоръжените сили наброяват 183.000 войници, а са необходими 203.000.

                 Източник: RND, 19.09.2022

▪ Бундесверът създава още един полк за териториална отбрана в Долна Саксония. Шестият полк  ще бъде базиран в Ниенбург, Останалите са в Берлин, Бавария, Хесен, Мекленбург-Предна Померания и Северен Рейн-Вестфалия, както и на централна база за обучение по национална сигурност през периода 2022-2025 г. Войната в Украйна илюстрира необходимостта от последователно по-нататъшно развитие и укрепване на териториалните структури, се казва в обосновката. От 01. октомври териториалното командване ще бъде обединено в едно в Берлин, а генерал Карстен Бройер ще оглави Националното териториално командване. 

            Източник: esut.de, 27.09.2022

 

▪ По повод изразеното от Владимир Путин предупреждение Ангела Меркел заяви: „Трябва да приемете думите му сериозно. Да не ги отхвърлите като блъфове, а да ги приемете сериозно. Това в никакъв случай не е признак на слабост, а на политическа мъдрост и ще помогне да се запази пространство за маневриране или, което е не по-малко важен, дори да разработи нов план“

            Източник: Sόddeutsche Zeitung, 28.09.2022

 ПОЛША

▪ Збигнев Рау, външен министър на Полша, заяви, че в отговор на заплахата от Путин за използване на тактически ядрени оръжия, НАТО трябва да реагира не с ядрен, а с конвенционален удар, но унищожителен. Така той разчита посланието на САЩ.

            Източник:  Ен Би Си, 28.09.2022

ГЪРЦИЯ

▪ На среща на социалистите и демократите в Брюксел, на която присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, лидерът на опозиционната ПАСОК-КИНАЛ Никос Андрулакис критикува политиката на НАТО на „равни дистанции“ по отношение на турските провокации: „Изненадан съм, че не виждате слона в стаята! Вашите изказвания често звучат в ушите на гръцкия народ като изявленията на Пилат Понтийски“, каза Андрулакис на Столтенберг, добавяйки, че Гърция не е видяла активната солидарност и инициативи че ескалиращите турски провокации го оправдават.

            Източник: greekcitytimes.com, 29.09.2022

▪ На 29.09.2022 г. по време на церемонията за наименуването на новопостроения кораб  Vlahakos гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изпрати ясно и остро послание към Турция и Реджеп Тайип Ердоган: „Историята показа, че всеки, който нарушава границите, се наказва“, „Няма място за имперски визии в 21 век и бъдещите местни хулигани нямат място.“ Поводът беше размяната през последните дни на вражди и заплахи между двете страни заради гръцкото военно присъствие на островите Самос (1,3 км от Турция) и Лесбос (15 км от турския бряг).

            Източник: greekcitytimes.com, 30.09.2022

ТУРЦИЯ

▪ Турция обвини гръцката страна в нарушение на международното право по повод откриването на предупредителен огън по кораба „Анатолия“ в международни води, 11 мили от турския остров Бозкаада.

            Източник: spiegel.de, 10.09.2022

▪ Във Вашингтон се проведе третия кръг от стратегическия диалог между САЩ и Турция. В приетия документ се подчертава по-нататъшно задълбочаване и укрепване на дългогодишното партньорство между САЩ и Турция в областта на отбраната. Потвърждава се  подкрепата им за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.  Обсъдени са начини за засилване на координацията на действията на НАТО.

            Източник: anadolu ajansi, 15.09.2022

▪ Дни след срещата с руския президент на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Узбекистан президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в интервю пред американската PBS Newshour, че президентът Владимир Путин е готов да разговаря с Украйна. Според Ердоган Русия трябва да върне всички земи, които е окупирала, включително Крим.   Макар руският президент да желае край на войната, той не е готов на териториални отстъпки, "така че е твърде рано да говорим за преговори", отбеляза Ердоган.

            Източник: PBS Newshour, 18.09.2022

В речта си пред Общото събрание на ООН президентът Ердоган отбеляза относно войната в Украйна: „Смятаме, че войната никога няма да има триумф, а справедливият мирен процес няма да има губещ“.

            Източник: turkiye.un.org/en, 21.09.2022

 

Ако САЩ откажат да продадат изтребители F-16 на Турция, страната има и други възможности, сред които руските Су-35, заяви ръководителят на Дирекцията за отбранителна промишленост на Турция Исмаил Демир.

            Източник: СиЕнЕн–Тюрк, 24.09.2022

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ Във военното учение „Восток 2022“, което се проведе от 01. до 07. септември в Източна Русия, във водите и крайбрежните зони около Охотско и Японско море, участваха над 50 000 военни, над 5000 единици бойна техника, включително 140 летателни средства и 60 военни кораба. Представени бяха Русия, Беларус, Сирия, Индия, Китай, както и части от Казахстан, Киргизия, Армения, Азербайджан, Таджикистан, Алжир, Монголия, Лаос и Никарагуа. Отработени бяха въпроси на взаимодействие на ВВС, изпробване на техника за противовъздушна отбрана и симулация на разминиране. За разлика от предишното учение беше включен морски компонент, което следва публикуването на актуализираната Военноморска доктрина от Русия през юли 2022.

            Източник: Франс прес, 07.09.2022

▪ От 27. 09. до 01.10. Гърция и Франция проведоха съвместно военно учение в Егейско море  между островите Скирос и Агиос Ефстратиос. Изведени бяха всички фрегати, подводници, ракетни катери, хеликоптери и бойни самолети, включително изтребители Rafale. Отработени са въпроси на ПВО, борба с подводници и надводна война.

            Източник: greekcitytimes.com, 30.09.2022

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ По време на посещението на турския президент Ердоган в Белград, освен основно икономическите въпросни, е било обсъдено и сътрудничеството в областта на отбранителната индустрия. Сръбската страна иска да закупи турски дронове „Байрактар“ и очаква реализацията на сделката да се случи следващата година. По думите на президента Вучич, Сърбия е готова да заплати значително повече от първоначално договорените няколко десетки милиони. 

            Източник: Балканист, 12.09.2022

▪ Решението на САЩ за премахване ограниченията в оръжейната търговия за Кипър бе приветствана от кипърския президент Никос Анастасиадис, но осъдена от турска страна. МВнР на Турция предупреди, че ще се стигне до надпревара във въоръжаването на острова, което ще навреди на мира и стабилността в Източното Средиземноморие.

             Източници:  Катимерини, Anadoluajansi, 17.09.2022

▪  В речта си пред Общото събрание на ООН президентът на Сърбия Алекандър Вучич припомни, че нарушението на териториалната цялост на Украйна не е първият конфликт в Европа след Втората световна война и запита, с какво се различава суверенитетът на Украйна от този на Сърбия. Той декларира, че Белград няма да прекрати търсенето на мирно разрешаване на разногласията с Прищина. “По–добре сто години преговори , отколкото един ден война. Ние няма да се върнем към войната. Сърбия ще бъде гарант за мира в региона.“, заяви той.

            Източник: Балканист, 22.09.2022

▪ В НАТО има безпокойство от изострянето на конфликтите между Турция и Гърция. В някои страни дори се чертаят възможни сценарий, на каквито станахме свидетели  през седемдесетте години, когато между двете страни имаше опасност от избухване на война. Коментатори пишат за присъединяване на Кипър към Гърция, за застрашаващо етническо прочистване и т.н.

            Източник: epochtimes.de, 27.09.2022

▪ Турският военен контингент в Кипър от 40 000 военни, ще бъде подсилен с оръжия, боеприпаси и транспортни средства, съобщи президентът Ердоган. Министърът на външните работи Чавушоглу говори и за увеличаване и на военното присъствие там.

            Източник: СиЕнЕн, anadolu ajansi 29.09.2022

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ В интервю за испанския вестник La Vanguardia от 15.09. върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел оправда стратегията, която ЕС следва: военна подкрепа за Украйна, санкции срещу Русия  и дипломация за изолиране на Русия.

            Източник: La Vanguardia, 15.09.2022

 

▪ При посещението си в Киев на 15.09. председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен декларира на пресконференция с президента Зеленски подкрепа „докато това е необходимо“. Зеленски постави редица конкретни искания.

            Източник: ZDF, 15.09.2022

 

▪ Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч в Принстънския университет в САЩ заяви: „Ако Русия спре да се бие - край с войната, ако Украйна спре да се бие - няма да има повече Украйна", за да аргументира, че е против спирането на огъня и помощта за Украйна.

            Източник: ДПА, 22.09.2022

 

Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), мозъчен тръст със седалище в Берлин, в документ под заглавие "Да оцелееш и да се развиваш", предлага да се инвестират над 100 милиарда евро за пълното преоборудване на украинските оръжейни запаси с най-модерно западно военно оборудване.

            Източник: GFP, 27.09.2022

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Шведският орган за обществени поръчки FMV възложи на Saab да модернизира най-старата подводница в шведския флот. Общата стойност на мерките възлиза на 44 милиона евро. HMS Sφdermanland трябва да може да служи още шест години. Подводницата е построена в Kockums в Карлскрона през 1988 г.

            Източник: esut.de, 15.09.2022

Полското правителство иска да закупи общо 96 бойни хеликоптера AH64-E Apache от САЩ, съобщи министърът на отбраната Мариуш Блашчак. Хеликоптерите трябва да се използват заедно с основните бойни танкове Abrams, които също са поръчани в САЩ. Boeing обяви, че ще разшири допълнително партньорството си с полския оръжеен холдинг Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ).

               Източник: esut.de, 15.09.2022

Войната стигна задълго до задънена улица. Но има един ясен победител: оръжейната индустрия на САЩ. Военните производители в САЩ сега контролират 39% от глобалната търговия с оръжия. Европа увеличи ангажиментите си за превъоръжаване с 19%.

            Източник: Project Syndicate vom 16.09.2022

Почти година след като американските власти подписаха договора за доставка на 36 бойни самолета F-35, швейцарският орган за обществени поръчки Armasuisse подписа  на 19 септември. Договорът възлиза на 6,035 милиарда швейцарски франка. Разходите за доставка включват също така специфично оборудване, въоръжение и боеприпаси, логистични пакети, системи за планиране и оценка на мисията, системи за обучение и първоначално обучение.

Източник: esut.de, 20.09.2022

▪ Темата за сътрудничество на военните индустрии бяха една от основните по време на посещението на френския министър на отбраната Себастиан Лекорню в Германия ие разговорите му с Кристин Ламбрехт. Фокусът е очевидно върху двете най-сложни и скъпи проекти : FCAS (Future Combat Air System) и MGCS (Main Ground Combat System). Проектът за ВВС играе по-голяма роля във Франция от MGCS, както по отношение на сигурността, така и по отношение на индустриалната политика. В Париж има опасения, че партньорът в Берлин може да излезе от FCAS.

            Източник: esut.de, 27.09.2022

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Израел одобри искане на ОАЕ за доставка на държавата от Персийския залив мобилни прехващачи SPYDER, произведени от Rafael, съобщиха два източника, отказвайки да предоставят повече подробности поради чувствителния характер на сделката. Трети източник каза, че ОАЕ са придобили израелска технология, способна да се бори с атаки с дронове като тези, които удариха Абу Даби по-рано тази година.

            Източник: Reuters,23.09.2022

Инспекторът на ВМС на Германия Ян Кристиян Хаак  предупреждава, че руските ВМС ще излязат по–силни от украинската война. Формированията са въоръжени с хиперзвукови и балистнични ракети Искандер. Съвсем не е пропаганда съобщението на Путин, че скоро ще влезе на въоръжение фрегата с новата хиперзвукова морска ракета „Циркон“. Това е много, много сериозно. Русия изгради сериозни капацитети и с подводните средства.

            Източник: zdf.de, 25.09.2022

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

▪ На 07 септември САЩ за втори път в рамките на един месец проведоха тестово изстрелване на междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво с наземно базиране Minuteman III от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния. Целта е поразена на разстояние 6760 км.

            Източник: dw.com, 07.09.2022

▪ Върховното народно събрание на Северна Корея прие закон за ядрените оръжия, позволяващ тяхното превантивно използване за защита срещу външно нападение. Западните медии отбелязват, че по този начин Северна Корея официално се е провъзгласила за ядрена сила. Северна Корея обяви пет условия, при които страната ще нанесе превантивен ядрен удар. Трето, Северна Корея посочи в закона, че няма да споделя своите ядрени оръжия или технологии с други страни.

              Източник: www.csis.org, 09.09.202

▪  Франция, Великобритания и Германия публикуваха обща декларация, в която упрекнаха Иран, че не се възползва от дипломатическия шанс, който предостави компромиса, постигнат от Йозеп Борел. Иран постави нови изисквания за възобновяване на ядрения договор. Страните се съмняват, че договорът въобще може да бъде спасен до междинните избори в САЩ през ноември т.г.

                Източник: Sόddeutsche Zeitung 11.09.2022

▪ Руската федерация търси възможност за обсъждане със САЩ на споразумение за контрол на ядрените оръжия. Тя е готова да поднови договора с Вашингтон за по–нататъшното съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия. Надява се, започнатите планове със САЩ за усвояване на космическото пространство да бъдат реализирани.

                Източник: Ройтерс, 29.09.2022 г.

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

УКРАЙНА

▪ Украинският координатор на оръжейните доставки Рустем Умеров твърди по повод на досегашните оръжия, доставени от Германия, че те не стигат дори за един месец. „Нуждаем се най–малко от десет пъти повече от всичко това.“

            Източник: Der Spiegel, 06.09.2022

▪ "Има пряка заплаха от използване, при определени обстоятелства, на тактически ядрени оръжия от руските въоръжени сили", пише главнокомандващият на Украинската армия Валерий Залужний. Той признава за първи път, че атаките срещу летище „Саки“ в Крим миналия месец са били извършени с ракети и са унищожени 10 руски бойни самолета. Въоръжените сили на Украйна се нуждаели от ракети с голям обсег.

            Източник: Украинформ, 07.09.2022

Киев официално призна, че успешните ракетни удари по цели в Крим, включитено летище Саки, са нанесени от украинските сили.

            Източник: RND, 08.09.2022

▪ На 08.09.2022 г. в изненадващо контранастъпление в североизточна Украйна армията е навлязла 50 км в тила на руските войски, съобщи президента Зеленски. Според по–ранни доклади руските войски досега са завзели 125 000 квадратни км , което е една пета от територията на страната, включително полуострова Крим. / Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че не може да става и дума за никакво контранастъпление на украинските въоръжени сили. Всичко, което се прави - е пиар кампания на Зеленски, за да получи повече военна помощ. /

            Източник: FOCUS online, 09.09.2022

Според Института за изследване на войната /ISW/ Кремъл за първи път е признал военно поражение в областта на Харков и търси причините за това. Вината щяла да бъде хвърлена върху военни съветници на Путин, които не са предвидили украинското контранастъпление.

            Източник: focus.de, 14.09.2022

Ръководителят на президентската канцелария на Украйна Андрий Ермак и бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен представиха в Киев концепция за международни гаранции за сигурност след войната. Като възможни гаранционни страни бяха посочени Германия, САЩ, Великобритания, Канада, Полша, Италия, Франция, Австралия, Турция и страните от Северна Европа и Балтийските държави. Дори и с гаранциите, Украйна все още се стреми да се присъедини към НАТО.

            Източник: focus.de, 14.09.2022

▪ „Шансовете за мирно споразумение са минимални. Много далеч сме от мира“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш след телефонен разговор с Путин.

            Източник: Франс прес, 15.09.2022

▪ На 9 и 10 септември в Киев се проведе 17–тата годишна конференция „Ялтенска европейска стратегия“ с участието на представители от САЩ, Великобритания, Латвия, Полша и Германия, между които съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и заместник-държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд, външният министър на Германия Аналена Баербок, бившият върховен главнокомандващ на силите в Европа Уесли Кларк, бившият полски президент Квашневски и др. Володимир Зеленски е заявил, че има "три основни условия за постигане на мир - оръжия, боеприпаси, финанси". Аналена Баербок е заявила: „Ние можем да спечелим тази война“. Гласност за конференцията бе дадена ден по–късно.

            Източник: Kyiv Independent,13.09.2022

 

▪ Ръководството на Русия предупреди САЩ да не предоставят на Украйна ракети с по–голям обсег. В такъв случай САЩ биха били конфликтна страна в Украйна и тогава Русия си запазва правото да се защитава с всички възможни средства.

            Източник: Der Tagesspiegel,15.09.2022

▪ По оценка на НАТО Русия получава военна помощ от други страни. Вече няма съмнение, че използва във войната ирански дронове. На 14.09. Украйна съобщи, че е свален такъв тип Shahed-136 в близост до гр. Купянск. Счита се, че Китай също подкрепя активно руската страна. В учението „Восток–22“ е участвал с 2000 военни, 300 танка, 21 бойни самолети и 3 кораба.

            Източник: businessinsider.de, 16.09.2022

▪ Президентът на Украйна Зеленски смята, че Германия има „известни психологически бариери“ пред доставката на военна техника. „Бихме искали да получим повече помощ от Турция, Южна Корея и от Арабския свят“, каза той в интервю за Ройтерс.

            Източник: Ройтерс, 17.09.2022

▪ На 21. септември президентът на РФ Владимир Путин обяви частична мобилизация. Това означава, че тя важи само за руснаците от запаса, имащи подготовка и опит. Основната цел на спецоперацията в Украйна остава непроменена - освобождаването на цялата територия на Донбас.

Източник: ТАСС, 21.09.2022

▪ Министърът на отбраната на Русия Шойгу  заяви, че от началото на специалната операция в Украйна са загинали 5937 руски военни. Загубите на украинската страна са приблизително 61 хиляди военни и 49 хиляди ранени.

            Източник: ТАСС, 21.09.2022

▪ Украински военни експерти признават, че нито украинските, нито руските ВВС имат въздушно превъзходство. Ако това остане така, войната може да трае с години. Командващият американските ВВС в Европа твърди, че 80% от украинските ВВС са в изправност, особено с доставените от САЩ ракети HARM /за поразяване на наземни радарни системи/. Но руските ВВС могат с използването на ирански дронове–камикадзе и крилати ракети да поразяват всяка точка на украинска територия.

            Източник: focus.de, 21.09.2022

▪ На полско–украинската граница ще бъде изграден Център за ремонт на повредена бойна техника и въоръжение. Резервните части трябва да бъдат на разположение възможно най–близко на украинската граница.

               Източник: Deutsche Welle, 22.09.2022

▪ За първи път от началото на войната външният министър на Русия Сергей Лавров участва на заседание на СС на ООН на 22.09.2022 г., на което обвини Запада в „директна намеса в конфликта, което го превръща в страна в него“.

            Източник: Der Tagesspiegel, 23.09.2022

 

▪ Заместник председателят на Съвета по сигурността на Русия Дмитрий Медведев написа: „Обратен път няма. В защита на Русия можем да използваме всичко, включително стратегическото ядрено оръжие, както и оръжия, основани на нови принципи.“

                 Източник: ТАСС, 23.09.2022

 

▪ Вследствие на обявената частична мобилизация 261 000 руснаци вече са напуснали страната до 26.09.2022 г. по данни на президентската администрация.

                  Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 26.09.2022

▪ Бившият командващ британската армия генерал Ричард Данат заяви: „Напълно е възможно да потопим целия руски Черноморски флот само с високоточни конвенционални оръжия, стига да бъде взето такова решение.“

            Източник: Скай нюз, 27.09.2022

▪ Президентът на Украйна Зеленски предупреди, че в случай на анексия на завзетите области, преговори с президента Путин са изключени. „Докато той е президент, няма нищо за преговаряне“, заяви Зеленски.

            Източник: RP Online vom 28.09.2022

▪ Според западни разузнавания с настъпването на студовете през октомври няма да има по–големи териториални придобивки  във войната в Украйна нито от руска, нито от украинска страна. По оценка на НАТО руснаците ще успеят да задържат под свой контрол стратегически важния град Херсон.

Източник: businessinsider.de, 30.09.2022

▪ Във видео-обръщение, минути след като бе подписано анексирането на четирите региона, президентът на Украйна Зеленски обяви, че страната му е подала молба за ускорено приемане в НАТО. В дните преди това той проведе срещи с европейски и световни лидери, включително с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, германския канцлер Олаф Шолц и канадския премиер Джъстин Трюдо.

            Източник: Франс прес, 30.09.2022

 

▪ Американските разузнавателни служби са засилили разузнавателната си дейност след предупреждението на президента Путин за използване на всички възможни средства. Заедно със западните си партньори се фокусират върху придвижвания на руските военни части и съобщения, които могат да подскажат, че Путин е заповядал използване на ядрено оръжие. Провежда се усилено въздушно и космическо разузнаване, както и активността в интернет. Специално внимание се отделя и на Калининград, където са разположени хиперзвукови ракети.

            Източници: Politico www.fr.de, 30.09.2022

ТАЙВАН

Пентагонът ще защитава Тайван в случай на евентуално "нахлуване" на Народноосвободителна армия на Китай, заяви президентът на САЩ Джо Байдън в телевизионно интервю.

            Източник:  Си-Би-Ес, 21.09.2022

ПУБЛИКАЦИИ

Турция: от ползи в кризите към „стратегическа автономия“

Симеон Николов, за „Българска армия“, 16.09.2022

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2522:2022-09-16-14-31-24&catid=21:--&Itemid=34

 

За ескалацията на войната, референдумите в Украйна и какво следва

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2525:2022-09-24-16-35-09&catid=17:--&Itemid=36

 

"Preparing for the Long War"

https://ecfr.eu/article/preparing-for-the-long-war/

Moskaus ultimative Drohung

VON GEORGE FRIEDMAN

https://www.cicero.de/aussenpolitik/einsatz-von-atomwaffen-moskaus-ultimative-drohung

ВИДЕО

НОВИ КНИГИ

Забележка: Замисълът за Бюлетина от самото начало предвижда отразяване на събития във военната и военно–политическата област от чужди източници в интерес на 54 клубове и организации на СОСЗР и 22 участници в дискусионната платформа „Сигурност и отбрана” и няма за цел да отразява събития в България и източници, събития и позиции, които са леснодостъпни и известни на всички наши членове.

 

Съставил: С. Николов, 30. 09. 2022, За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

CSR в ТВ и радио –предавания

 

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избор...и и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН 2018

Сигурност и отбрана

Бюлетини: 

1  2  3  4

 

 

БЮЛЕТИН 2009

технологии, въоръжение, наука

Последен брой  2009      

Предишни бюлетини 

1  2  3  4

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                            Последна актуализация

  02.10.2022